wp 16509813992637755180209371233495

5 + 1 tipp a tartós körmökért

Avagy hogyan vigyázz a géllakkodra, műkörmödre

Naponta, kétnaponta lakkozni a körmünket időigényes és frusztráló, így nem meglepő, hogy egyre többen választják a sokkal ellenállóbb géllakkot vagy műkörmöt – azonban ezeknek a körömdíszítő eljárásoknak is megvannak a korlátai: a maximális tartósság érdekében fontos, hogy a lent felsoroltakat észben tartva használjuk a kezünket.

Elvárható tartósság

Bár a professzionális körömdíszítések jóval ellenállóbbak a hagyományos körömlakknál, ezek sem tartanak örökké, így aki irreális elvárásokat támaszt a géllakkal vagy a műkörömmel szemben, szükségszerűen csalódni fog.

Géllakk és műköröm esetében is el kell határolni az ajánlott viselési időt attól az időtartamtól, amíg az anyagok sértetlenül a körmön maradnak.

Az ajánlott viselési idő az a tartam, amíg átlagos életmód és körültekintés, valamint az anyagok megfelelő alkalmazása mellett szép marad a köröm. Ez hagyományos géllakknál körülbelül kettő, műkörömnél négy hét.

Természetesen a köröm erősségétől, növekedési sebességétől és a kéz igénybevételétől függően akár egy géllakk is hibátlan maradhat egy teljes hónapon át, azonban nem ez a jellemző, és nem is erre lett kifejlesztve az eljárás, tehát aki nem két hetente, hanem inkább havonta szeretne körmöshöz járni, annak nem célszerű ezt választania.

Közösségi médiában sokszor láthatunk olyan körmöket, amik sértetlenek, azonban nagyon lenőttek: ezek a posztok jellemzően az adott szakember munkájának a tartósságát hivatottak bizonyítani, és vitán felüli, hogy kiemelkedő szakmai teljesítmény olyan erősített géllakkot készíteni, ami akár 8-10 héten át is sértetlenül fennmarad a vendég körmén, azonban ez az időtartam még műkörömnél is meghaladja az ajánlott viselési időt.

Egyhavi lenövés (zselés épített műköröm)
Egyhavi lenövés (zselés épített műköröm)

Annak az oka, hogy nem ajánlott addig nyújtani egy-egy szett köröm viselését, amíg csak lehet, többrétű.

Az egyik az esztétikum: a körömdíszítés célja jellemzően kezeink megszépítése, megjelenésünk vonzóbbá tétele, a látványosan lenőtt körmök azonban hanyag, ápolatlan benyomást keltenek (kezünkön átlagosan 3-4 mm-t nő a köröm egy hónap alatt!).

A másik ok a biztonság: a köröm növekedéséből kifolyólag egyre kisebbé válik az a terület, amin az anyag a körömágyhoz is csatlakozó körömlemezhez tapad. A lenőtt körmök emelőként funkcionálnak, és minél kisebb a körömágyhoz való tapadási felület, annál nagyobb a veszélye, hogy leszakadás esetén az anyag húzza magával a saját körmünket is.

A harmadik időmúlással felmerülő probléma a levegősödés: a természetes körömlemez rugalmas, így a mindennapi használat során sokszor meghajlik, amit az anyagok csak bizonyos mértékig képesek követni. Ahogy telik az idő, egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a sok igénybevétel hatására még a megfelelően alkalmazott anyagok is elválnak a körömlemeztől, vagyis fellevegősödnek. A levegős rész alá könnyen befészkelik magukat a baktériumok, gombák, amelyek akár súlyos fertőzést is okozhatnak.

Ajánlott viselési idők

 

 

szolgáltatás

viselési idő

kézen

lábon

géllakk

2 hét

3-4 hét

erősített géllakk

3 hét

műköröm

4 hét

körömprotézis

egyedi esettől függ

Annak érdekében, hogy ezek az időtartamok gond nélkül teljenek, fogadd meg a következő tanácsokat!

1. Ne használd a körmeidet eszköznek!

Ne kaparj velük matricákat, szennyeződéseket, ne használd őket feszegetésre, gombok megnyomására vagy csavarhúzónak – ha valamit nem tennél a természetes körmöddel, ne tedd a díszített körmöddel sem! Az anyag alatt ott a saját körmöd, ami a díszítés sérülése során szintén sérülhet, akár le is szakadhat.

2. Mindig kesztyűben takaríts és mosogass!

A vegyszerek megmarhatják vagy feloldhatják a körmök felületét, ami az esztétikai élmény romlásához vezethet. Emellett a hosszas és rendszeres vízben áztatás elősegíti a körmök felválását.

3. Ne rágd, pattogtasd, feszegesd vagy tépkedd a műkörmödet!

Ne tartsd az ujjaidat a szádban! Bár a géllakkot, műkörmöt sokkal nehezebb megsérteni, mint a hagyományos körömlakkot, ezek az ismétlődő, rendszeres behatások csökkentik a körmeid tartósságát.

4. Kerüld a körömtraumákat!

Amíg megszokod körmeid új hosszát, különösen vigyázz a kezedre. Amennyiben körmöd súlyosan sérül (pl. rácsukott ajtó), szükséges lehet az anyag eltávolítása, azonban ezt is célszerű szakemberre bízni, hogy ne tegyél további kárt a körömlemezben – a kézápoló azonban nem helyettesíti az orvosi ellátást!

5. Hidratáld a kezed!

A kézfej mellett az ujjbegyeink és a körömsáncok, valamint a kutikula is ki tud száradni – emiatt fontos, hogy krémezéssel és körömágyápoló olajok használatával biztosítsuk a szükséges tápanyagokat és hidratálást.

+ 1 Ne próbáld egyedül, otthon eltávolítani a géllakkot/műkörmöt!

Amennyiben szeretnél visszatérni természetes körmeidhez, egyeztess időpontot végleges eltávolításra – a szakszerűtlen eltávolítás akár maradandó kárt is tehet a saját körmödben.

Géllakk lábkörmön
Géllakk lábkörmön

Géllakk a lábkörmön

Mivel a lábkörmök növekedési sebessége a fele a kézkörmökének, a géllakk lábon akár egy hónapig is szép maradhat. Ennek ellenére lábkörmünkről ugyanolyan körültekintéssel kell gondoskodni, mintha a kezünkhöz hasonlóan folyamatosan szem előtt lenne.

Lábon a legfontosabb, hogy olyan cipőt viseljünk, ami nem nyomja a körmeinket sem oldalról, sem felülről – amennyiben túl szoros a lábbeli, a körmön lévő géllakk megrepedhet, ami sokszor az alatta húzódó természetes köröm sérülését okozza. Minél hosszabb a lábkörmünk, annál valószínűbb, hogy az egyébként méretben megfelelő cipők is elkezdenek nyomni/szorítani, így fontos, hogy rendszeresen rövidítsük meg őket akkor is, ha valamiért nem tudjuk időben cseréltetni a géllakkot.

A nyári szandálos, papucsos időszak sem veszélytelen, hiszen a zárt cipők védelme hiányában sokkal könnyebben sérülnek az ujjaink és a körmeink is. Sokan azt preferálják, ha a melegebb hónapokban hosszabb a lábkörmük, azonban ennek a döntésnek a meghozatala előtt mérlegelni kell, hogy milyen az életvitelünk, illetve milyen vakációt tervezünk: a hosszú körmök például amellett, hogy gyűjtik a homokot, egyszerűbben leszakadnak egy-egy tengerparti sziklamászás során is.

Pro tipp: ha nem jutsz el időben a pedikűrösödhöz, géllakkozott lábkörmeidet óvatosan magadnak is meg tudod rövidíteni egy vékony fareszelővel. Mindössze arra kell figyelned, hogy ne merőlegesen, hanem egy kicsit a körömlemez síkja alá döntve tartsd a reszelőt.

Amennyiben érdekesnek találtad a cikket, oszd meg a barátaiddal, és jelentkezzetek be egy tartós, szakszerű géllakkozásra az online időpontfoglalóban!