szalon etikett

Tények és tévhitek a pedikűrről

A lábápolás épp annyira egészségügyi, mint esztétikai kérdés. Lábaink rendszeres karbantartása gondoskodik róla, hogy ne alakuljanak ki fájdalmas, sőt veszélyes elváltozások, hiszen már azelőtt észleljük az eltéréseket, hogy azok súlyos problémává fajulnának.

A szakszerű, rendszeres pedikűröztetés amellett, hogy növeli komfortérzetünket, és megszépíti a lábunkat, jelentős szerepet játszik számos egészségügyi probléma kialakulásának megelőzésében is — ezért érdemes fontolóra venni, hogy ne csak nyár elején dobjuk fel körmeinket egy szett géllakkal, hanem folyamatosan ápoljuk a lábainkat.

Mi a pedikűr?

Pedikűr alatt a teljes lábápolást értjük, amibe jellemzően beletartozik a talpak és a lábkörmök kimerítő kezelése: a bőrkeményedések, tyúkszemek eltávolítása, a benőtt körmök kiszedése, valamint a teljes körömvágás és -formázás is.

A képesítéssel rendelkező lábápolók minderre felkészültek, azonban sokan csak esztétikai pedikűrt végeznek, melynek során kizárólag minimális elváltozásokat kezelnek (pl. enyhe bőrkeményedés), benőtt körmökkel vagy tyúkszem kivételével nem foglalkoznak — így pedikűrös választása során érdemes érdeklődni, hogy az adott szakember pontosan milyen eljárásokat vállal.

A legsúlyosabb, azonban még orvosi kezelést nem igénylő  problémákkal a speciális lábápoló végzettséggel rendelkezők foglalkoznak — ők akár egészségügyi kezelés részeként, azt kiegészítve is dolgozhatnak.

A köznyelvben gyakran gyógypedikűrnek hívunk mindent, ami nem csak esztétikai pedikűr, és jelenleg nincsen megkötés arra, hogy kinek a szolgáltatásaira utalhatunk így, hiszen a hivatalos megkülönböztetés lábápoló és speciális lábápoló — időpontfoglalás során célszerű tisztázni, hogy a felek pontosan mit értenek a gyógypedikűr kifejezés alatt.

Visszatérő kérdés a körömgomba kezelése: körömgombát csak orvos diagnosztizálhat, a lábápoló felelőssége abban áll, hogy felhívja a vendégei figyelmét a gomba gyanújára, és javasolja az orvos felkeresését. 

Lábápolásnál — ellentétben a kézápolással — a körömgomba nem kezelést kizáró tényező, tehát a pedikűr során a gombás körömmel is dolgozhatunk: esztétikai és komfortnövelő szolgáltatásokat nyújthatunk. 

Fontos kiemelni, hogy bár elterjedt a legkülönbözőbb körömgomba-kezelési eljárások javaslata a körömgombagyanús vendégeknek, mivel lábápoló nem állapíthatja meg azt sem, hogy gombáról van-e szó, értelemszerűen annak gyógyítására sem tehet javaslatot. Ezzel szemben azonban bizonyos termékek, például a körömlágyítók használata javallható, hiszen ezektől egy tünet javulását várjuk, nem a gyógyulást.

Talpkezelés
Talpkezelés: előtte-utána

Ami nem a pedikűrös kompetenciája

Előfordul, hogy egy-egy benőtt körömmel vagy a talpunkon kialakuló fájdalmas ponttal sokáig halogatjuk a szakemberhez fordulást, és már nem a lábápoló, hanem az orvos lesz a végállomás.

Pedikűrös semmilyen nyílt seben nem dolgozhat, ha gennyes, akut gyulladás alakult ki, már nem kezdheti el eltávolítani a benőtt körmöt. Amennyiben talpunkon nemcsak bőrkeményedés, hanem alatta seb, fekély alakult ki, annak az ellátására szintén csak egészségügyi intézményben van lehetőség, nem a szépségszalonban.

A sebek mellett gyakori probléma a szemölcsök jelenléte — amennyiben a lábápoló azt gyanítja, hogy vendégének szemölcsös fertőzése van, feltétlenül orvoshoz kell tanácsolnia: a vírusos szemölcs fertőző, elterjedhet, és jellemzően nem múlik el magától.

Mivel könnyű elkapni kórt, ráadásul kezdetben gyakran semmilyen panaszt sem okoz, előfordul, hogy a vendég nem is tud az elváltozásról — ennek ellenére érdemes komolyan venni a pedikűrös figyelmeztetését, és még azelőtt utánajárni a dolognak, hogy súlyos problémává fejlődne.

Szikés pedikűr vs. kémiai hámlasztás

A lábápolás hagyományosan speciális késekkel történik, melyek kifejezetten arra lettek tervezve, hogy a pedikűr során előkerülő elváltozásokat eltávolítsák velük. Ma a lábápolók jelentős része eldobható szikével dolgozik, és ezt egészíti ki szükség szerint a speciális kések némelyikével, valamint csiszológéppel.

A kémiai hámlasztásos pedikűr előnye, hogy a mély- és a felületi hámlasztó anyagok lehetővé teszik, hogy vágás nélkül, csupán kaparással, reszeléssel távolítsuk el a bőrkeményedéseket. Különösen javasolt azoknak, akik ódzkodnak a szikék használatától, vagy szeretnék minimálisra csökkenteni a mechanikai sérülések valószínűségét, például mert sebgyógyulási gondokkal küszködnek.

Bár a kémiai hámlasztásos eljárásokkal hihetetlen eredményeket lehet elérni, ezek a súlyosan bőrkeményedéses lábaknál nem olyan azonnali, átütő változásként jelentkeznek, mint a késes pedikűrnél, hanem kúraszerű kezelés eredményeként jönnek létre.

A kémiai hámlasztásos eljárások például tyúkszem eltávolítására nem alkalmasak, azonban kombinálhatók szikés pedikűrrel, vagy akár arra is van lehetőség, hogy a vendég egy átfogó hagyományos lábápolás után térjen át a kémiai hámlasztásra: a lábak rendszeres karbantartására tökéletesen alkalmas, kíméletes és kényeztető eljárás.

Callux kémiai hámlasztásos kezelés a Nail Suite Budapestben

A leggyakoribb elváltozások

A legjellemzőbb bőrelváltozás a bőrkeményedés: dörzsölés és a láb boltozatának elváltozása hatására a láb érintett területein vastag elhalt bőrréteg képződik, ami akár ki is száradhat, és be is repedhet — utóbbi különösen fájdalmas, ha a repedés eléri a bőrkeményedés alatt található élő bőrt.

Tyúkszemek a bőrkeményedésekhez hasonlóan nemcsak a talpon, hanem bármely nyomásponton kialakulhatnak, ám különösen azokon a területeken fordulnak elő, ahol nemcsak egyirányú dörzsölődés, hanem a szövetek egymáson/cipőn stb. való fordulása is előfordul. A tyúkszem egy kavicsszerű elhalt bőrdarabka, amit jellemzően kúp- vagy ékalakúnak írunk le, és általában a felszíne bőrkeményedéssel borított — a lábba nyomódva ez a kemény szarudarab gyakran fájdalmat okoz, így sokan házi kezeléssel is próbálkoznak, például tyúkszemtapasszal.

A köröm tipikus elváltozása a benövés, melynek során a köröm oldala, sarka beleváj a körömsáncba, folyamatosan irritálja azt, és súlyos esetben akár fel is sértheti. A jelenség hátterében állhat genetikai adottság, sérülés és helytelen körömvágás is, azonban a benövés okától függetlenül fontos a mielőbbi kezelés, hiszen amellett, hogy a hosszas gyulladás fájdalmas, súlyos esetben a probléma figyelmen kívül hagyása akár vadhús kialakulásához is vezethet, ami hosszútávon is megmaradhat.

Sokaknál előfordul, hogy egy vagy több köröm megvastagszik, azonban nem minden megvastagodott köröm szükségszerűen gombás — emiatt is fontos, hogy kétség esetén forduljunk szakorvoshoz, aki mintát tud venni az érintett körmökből, és pontosan meg tudja határozni, hogy van-e gombás fertőzés, és ha igen, akkor milyen gomba okozza.

A köröm megvastagodását okozhatja a mátrixnak, a köröm növekedési központjának a sérülése, valamint az általános egészségi állapot megváltozása is: idős korral, keringési problémákkal gyakran együtt jár a lábkörmök lelassult növekedése és megvastagodása.

Bőrkeményedés és tyúkszem
Bőrkeményedés és tyúkszem: előtte-utána

Géllakkozás lábkörömre

A lábkörmök nagyjából feleakkora sebességgel nőnek, mint a kézkörmök, ráadásul kisebb igénybevételnek is vannak kitéve, így a hagyományos géllakk akár négy-hat héten át is sértetlen maradhat a lábon, ráadásul szemet szúró lenövés nélkül. Lábkörmök esetében is ugyanolyan fontos a körmök alapos előkészítése géllakkozás előtt, mint a kézkörmöknél, és az eltávolításnak is szakszerűen kell történnie, hogy megelőzzük a körömlemez sérüléseit.

Bár sokaknak akár hónapokon át is fennmaradna a lábán a géllakk, különösen fontos, hogy ha nem is távolíttatjuk el/cseréltetjük ki a géllakkunkat a lenövés megjelenésével, mindenképpen rövidítsük meg a körmöket, mivel a túlságosan hosszú lábujjkörmök megnyomódhatnak a cipőben, beleakadhatnak a lepedőbe stb., ami akár súlyos traumához is vezethet.

A lábköröm sérüléseit, hiányosságait körömprotézis készítésével elfedhetjük, sőt amennyiben kilakkozzuk a körmöket (akár hagyományos körömlakkal, akár géllakkal), gyakorlatilag teljesen elrejthetjük a deformitásokat — körömprotézist ugyanakkor nem minden körömre javallott készíteni, és rendszeres karbantartást is igényel, így szükséges a vendég elköteleződése.

A hagyományos körömlakk ma már ritkán alkalmazott a szalonban a kézkörmökön, ugyanakkor lábon sokan ezt részesítik előnyben: amellett, hogy lábon jellemzően a hagyományos lakk is jól tart, otthon körömlakklemosóval könnyedén letávolítható, így érdemes ezzel a lehetőséggel is számolni, ha van időnk megvárni, amíg megszárad a lakk (ez az idő nyáron le is rövidülhet, hiszen papucsban már akkor elindulhatunk, ha a lakk felszíne nem ragadós).

Géllakk lábkörmön
Géllakk lábkörmön

Milyen gyakran érdemes pedikűrözni?

Teljes pedikűrt általában 4-6 hetente érdemes csináltatni, ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy minden szervezet más és más, ennek megfelelően ez az időtartam csak viszonyítási alap: mindenkinek akkor kell jönnie, mikor a lába (körmök hossza, benövése, bőrkeményedések, sarokrepedések kialakulása) megköveteli azt.

Túl korai a pedikűr, ha nincsen érdemi mennyiségű eltávolítható bőr vagy köröm, és más pedikűrös által kezelhető probléma sem jelentkezett, ezzel szemben túl késői az időpontunk, ha az elváltozások már fájdalmasak, irritáltak és befolyásolják a mindennapi életvitelünket. Az időpontok halogatásával spórolhatunk némi pénzt, ugyanakkor amennyiben súlyos problémákkal küszködünk ezen a területen, azt kockáztatjuk, hogy orvoshoz kell majd fordulnunk.

Esztétikai pedikűrt természetesen ennél sokkal gyakrabban is végezhetünk, például megigazíthatjuk a körmök formáját vagy lakkot cserélhetünk, kisebb elszáradt bőröket reszelhetünk le, mélyhidratálhatjuk a talpakat stb.

Amennyiben a fentiek alapján eljött az ideje a teljeskörű lábápolásnak, a lenti gombra kattintva azonnal be lehet jelentkezni a szalonba!