Minden a géllakkozásról

Mindent a géllakkozásról

Ha azon gondolkodsz, esetleg géllakkot készíttetsz, vagy már volt is egy-egy szetted, de még maradtak kérdéseid, ez a cikk neked szól!

Mi a géllakk?

A géllakkozás egy tartós körömdíszítő eljárás, melynek során a körömlakknál ellenállóbb, de a műkörömnél kevésbé rezisztens bevonatot képzünk a természetes körömlemez felületén.

A hagyományos géllakk nem hosszabbítja meg a saját körmöt, és nem változtat a formáján sem – a körömlakkal ellentétben azonban nagyjából két héten át tökéletes marad: nem pattog le, nem válik fel és nem mattul be.

A géllakkozás típusai

A hagyományos géllakk az előkészítést követően háromlépéses eljárás: alap-, szín- és fedőréteg kerül a körömlemezre, melyek UV/LED fényben kötnek meg. A géllakk a többi zselés körömdíszítő/-építő termékhez hasonlóan nem párolgással, hanem a megfelelő fény hatására szilárdul meg, így a körmöstől való távozás után nem lehet egy rossz mozdulattal elrontani a manikűrt.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az erősített géllakk, amely akár három hétnél tovább is sértetlen maradhat: az eljárás lényege, hogy a szín alá egy jellemzően oldható körömerősítő zseléréteg is kerül, amely amellett, hogy ellenállóbbá teszi a körmöket, mini C-ív kialakítására is alkalmas. 

Ma már számos különböző erősítőzselé létezik: ezek lehetnek egyben alapozózselék, sőt színezett változatban is elérhetők, emellett tipikusan kisebb körömhibák korrekciójára is alkalmasak, mint például a hiányzó sarkok pótlása vagy egy-egy letört köröm minimális meghosszabbítása. 

A hagyományos géllakk gyengébb alternatívája az egylépéses géllakk: ennek elkészítése gyorsabb, ugyanakkor kézen jellemzően csak egy hétig tart, és könnyebben sérül. Az egylépéses termékek szintén UV/LED fényre kötnek, és nem tévesztendők össze a zselé hatású körömlakkokkal, ugyanakkor nem szükséges hozzájuk a fedő- és az alapozóréteg használata. Otthoni használatra is alkalmasak, mivel kevesebb anyagot kell beszerezni a sikeres használatukhoz, ugyanakkor jellegükből kifolyólag sokkal érzékenyebbek a megfelelő előkészítésre és a természetes köröm állapotára, erősségére is.

hagyományos géllakk
Hagyományos géllakk

Mitől függ a géllakk tartóssága?

A lentiek minden géllakktípus (hagyományos/erősített/egylépéses) tartósságára jelentős hatással vannak — amennyiben géllakkunk nem tart a kívánt ideig, érdemes fontolóra venni, hogy ezek a tényezők milyen módon vannak jelen az életünkben, és érdemes lenne-e váltanunk egy másik géllakkozási típusra, vagy akár műkörömre.

  • A körömlemez előkészítése és a géllakk használata
    • A szakszerű alkalmazástól nem tekinthetünk el, a kéz-/lábápoló felelőssége, hogy ismerje az általa használt termékek alkalmazását, egymással való kompatibilitását stb.
  • A természetes köröm állapota
    • A sérülékeny, nagyon vékony vagy puha körmök, amelyek hajlamosak a beszakadásra, letörésre, mindig kihívást jelentenek, mivel könnyebben elválnak a géllakktól, mint az erős, kemény körmök. Az egylépéses és a hagyományos géllakkok a műkörömhöz és az erősített géllakkhoz képest vékonyak, így akár a körömmel együtt is beszakadhatnak — ilyen esetben érdemes elgondolkodni az erősített géllakkozáson
  • Egészség
    • Körmeink visszatükrözik általános egészségi állapotunkat, így testünk jelentősebb változásai kihathatnak arra is, hogy milyen jól tapad egy-egy anyag a körömlemez felületén.
    • Például előfordulhat, hogy jobban vagy éppen rosszabbul tart a géllakk jelentős hormonális változások következtében (terhesség, új fogamzásgátló stb.), esetleg bizonyos orvosi kezelések alatt.
  • Életmód
    • A géllakk, bár ellenállóbb, mint a hagyományos körömlakk, körültekintő viselést igényel, és a műkörömhöz hasonlóan nem minden vendég életvitelével kompatibilis. A hosszúra nőtt természetes köröm géllakkozásának sincs akadálya, de figyelembe véve, hogy a saját körmünk vékonyabb, mint egy megfelelően felépített műköröm, viselete különösen nagy óvatosságot igényel.
    • Amennyiben a következő tevékenységek nem elkerülhetők, a géllakkozás tartóssága tökéletes elkészítés és erős természetes körmök esetén sem garantálható:
      • tartós, rendszeres vízben áztatás (pl. kesztyű nélküli mosogatás)
      • vegyszereknek való kitétel
      • körömmel való kapargatás, pattogtatás, feszegetés
      • körömrágás, a köröm körüli bőr rágása
      • a géllakk lefeszegetése, szakszerűtlen eltávolítása
    • Lenövés
      • A körömnövekedés egyéni sebességétől függően jellemzően már két hét után látszik a lenövés, három hét elteltével pedig kifejezetten jelentős a távolság a géllakk széle és a körömágy között.
      • A lenőtt géllakk sokkal sérülékenyebb, az idő múlásával elkezd felválni, a fellevegősödött anyag alatt pedig különböző baktériumok és gombák tenyészhetnek ki, emiatt fontos, hogy két-négy hetente cseréljük a géllakkot (még akkor is, ha látszólag sértetlen), vagy véglegesen távolíttassuk el azt.
      • Mivel a géllakkozás a hajfestéshez hasonlóan rendszeres kiadást jelent, valamint időráfordítást igényel, célszerű előre fontolóra venni, hogy tudunk és akarunk-e áldozni a körömdíszítésre.
Erősített géllakk
Erősített géllakk

A géllakk eltávolítása

A modern géllakkok jellemzően acetonban oldódnak, általában csak az a kérdés, hogy milyen sokáig tart leáztatni őket — emiatt a CND Shellac ma már nem a leoldható géllakk, hanem az egyik könnyen oldódó géllakk.

Az eltávolítás másik lehetséges módja a géllakk lereszelése.

Ebben az esetben jelentős különbség van az erősített és a hagyományos géllakk között: az erősített géllakkoknál a szín eltávolítása után elegendő az erősítőzselé azon részeit lereszelni, amelyek esetleg fellevegősödtek, így nem kell többször átreszelni, és ezáltal elvékonyítani a természetes körömlemezt. Sokan emiatt erősített géllakknál nem is géllakkcseréről, hanem a műkörömhöz hasonlóan töltésről beszélnek.

Ezzel szemben a sima géllakkok reszeléssel való eltávolítása során jellemzően az alapréteg, vagy legalábbis annak egy része is lepereg a természetes körömlemezről — ilyenkor meg kell állni a reszelésben, hogy elkerüljük a körömlemez felsértését.

Mindkét eltávolítási módszernek megvan az előnye és a hátránya is, sok szépségipari eljáráshoz hasonlóan itt is a megítélésünk szerint kisebb rosszat kell kiválasztanunk: minimális körömsérülést/vékonyodást kockáztatunk meg inkább, vagy acetonba áztatjuk az ujjunkat 10-15 percre.

Hozzáértő, körültekintő kivitelezés mellett mindkét eljárás biztonságos, esetleges negatív mellékhatásaik mulandók.

Géllakk lábkörmön
Géllakk lábkörmön

Géllakkozás lábkörömre

Az egészséges lábkörmök a kézkörmökhöz hasonlóan géllakkozhatók, azonban a lábon való bármilyen eljárás végzéséhez lábápoló végzettség szükséges.

A lábkörmök nagyjából feleakkora sebességgel nőnek, mint a kézkörmök, ráadásul kisebb igénybevételnek is vannak kitéve, így a hagyományos géllakk akár négy-hat héten át is sértetlen maradhat a lábon, ráadásul szemet szúró lenövés nélkül. 

Bár sokaknak akár hónapokon át is fennmaradna a lábán a géllakk, különösen fontos, hogy ha nem is távolíttatjuk el/cseréltetjük ki a géllakkunkat a lenövés megjelenésével, mindenképpen rövidítsük meg a körmöket, mivel a túlságosan hosszú lábujjkörmök megnyomódhatnak a cipőben, beleakadhatnak a lepedőbe stb., ami akár súlyos traumához is vezethet.